top of page

10 ІСТОРІЙ ПОРЯТУНКУ СВІЙСЬКИХ ТВАРИН


корівки

Навіть в темряві промислових ферм і боєнь є надія. Рідко, але зустрічаються історії про порятунок, де милосердя визволяє небагатьох щасливчиків. Ці тварини змогли уникнути жахів ув’язнення та страшного кінця.


Деякі змогли втекти самостійно, але переважно люди зглянулись та врятували їх. Нехай ці історії нагадують нам про здатність людей до співчуття та силу кожно_ї з нас перед обличчям нормалізованої та «прийнятної» жорстокості.


Ці історії показують, що коли нам вдається побудувати справжній зв’язок та дружбу з твариною, ми бачимо в ній особистість, до якого виду вона б не належала. Правда в тому, що кожна з тварин є особистістю, і так багато з них залишаються самотніми в цьому світі.


Тут ти знайдеш історії порятунку тварин з усього світу, в тому числі тих, які зараз щасливо проживають в притулку Ріфуджіо, що під Києвом. Декого з них врятувала команда «Кожної Тварини».



ДІАНА

Народившись маленькою і хворою на молочній фермі, Діана могла бути вбита незабаром після народження. Але добрий відвідувач ферми запропонував забрати це безпорадне теля.


Її рятівник привіз Діану на молочну ферму сусіда, щоб вона могла бути серед інших корів та не почуватись самотньою. Але, на жаль, Діану змусили виробляти молоко та залишили ув’язненою всередині ферми на довгі роки. Як і іншим дійним коровам, її хвіст болісно обрізали.


Щоб корова давала молоко, її щороку насильно запліднюють, а дитину відбирають. Кожна з корів проходить цикли ґвалтування, вагітності, та горя за втраченою дитиною, щоб молоко, призначене для її дітей, могли продати людям.


Коли Діана більше не змогла виробляти молоко, вона знову стикнулася із загрозою смерті. Людина, яка вперше врятувала Діану, дізналась про це та попросила працівни_ць притулку забрати її. Діану потрібно було рятувати двічі, але тепер вона в безпеці — Farm Sanctuary завжди буде її домом.



БЛУ

Голубоокий Блу — йоркширський кабанчик, який був вирощений в організації «Майбутні фермери Америки» (FFA). Ця організація частково націлена на навчання дітей розводити сільськогосподарських тварин для промисловості. Молода опікунка Блу та її сім’я не могли витримати думки про страждання свині, яку вони знали й цінували як особистість.


Вони вирішили не відправляти його на аукціон чи забій. Але школа опікунки, яка бере участь у програмі FFA, лише тимчасово розмістила Блу та вже знайшла покупця для цього поросяти. Родині довелося діяти швидко, і щоб врятувати Блу вони звернулися до Farm Sanctuary. Рятувальній команді вдалося доставити Блу до притулку в Ектоні, штат Каліфорнія, у серпні 2023 року.


На даний момент кабанчик вже багато місяців щасливо живе в притулку. Ті, хто піклується про нього, описують Блу як неймовірно розумного, ласкавого та допитливого.



ТІЛЛІ

Тіллі — курча м’ясної породи корніш. Її особливість — перехресний дзьоб, який ймовірно врятував їй життя, хоч і сильно зменшив шанси на виживання.


Курячий дзьоб — інструмент, що дозволяє курям їсти та досліджувати нові предмети в оточенні. Перехресний дзьоб виникає або вроджено, або внаслідок травми. Нижня частина дзьоба Тіллі виступає під неприродним кутом, замість того, щоб акуратно вирівнюватись із верхньою. Через це їй дуже тяжко збирати їжу або взаємодіяти з іншими курками. Без допомоги вона б не вижила сама.


На щастя, Тіллі зустріла рятівницю, яка знайшла курча на своєму ганку. Невідомо як саме Тіллі потрапила туди — можливо, її покинули через її безнадійний стан здоров’я або вона заблукала після падіння з вантажівки, що проїжджала повз. В будь-якому разі, рятівниця полюбила Тіллі, і оскільки пташеня потребувало спеціального догляду, вона звернулась до Farm Sanctuary за допомогою.


На промисловій фермі Тіллі навряд чи б отримала таке піклування та допомогу. У м’ясній промисловості лише найсильніші виживають у жахливих умовах цих великих промислових об’єктів, включаючи скупченість, погану вентиляцію та конкуренцію з іншими птахами за їжу та простір. Навіть ті, хто вижив, далеко не здорові: у багатьох розвиваються паразити та проблеми з диханням через брудні умови життя. Інші мають зламані ноги чи крила через неправильне поводження поспішних працівників. І врешті решт, всіх їх чекає один трагічний кінець — тортури та смерть через занурення у воду з електричним струмом, перерізане горло та інші муки.



ФІОНА


Наступна історія закінчилась сумно, тому що врятована вівця Фіона потрапила врешті-решт не в притулок, а в контактний зоопарк. Такий зоопарк не є етичним, тому що тварин використовують для заробітку грошей, вони змушені терпіти присутність та дотики людей, навіть коли цього не хочуть.


Сталось це в Шотландії 2023 року. Два роки, згідно з репортер_ками, Фіона жила на волі, на березі океану, відокремлена від решти світу скелями.


Активіст_ки намагались доступитись до неї з води, однак камені та хвилі були надто небезпечні для людей. Тоді вони знайшли спосіб спуститись зі скелі, знайшли вівцю у печері та намагались налагодити довіру з нею. Однак власник земельної ділянки втрутився в роботу, запропонував співпрацю у порятунку вівці, а натомість його команда здійснила порятунок за день раніше від запланованого часу.


Обстеження ветеринар_ок показало, що вона в хорошому стані. Коли Фіону доставили на ферму, з неї збрили 9 кілограмів вовни. Якби над вівцями не проводили генетичні маніпуляції, в них виростало б рівно стільки вовни, скільки потрібно, щоб захистити себе від екстремальних температур. Вовна забезпечує їм ефективну ізоляцію як від холоду, так і від спеки.


Історія Фіони набрала широкого розголосу, про неї писали всі новинні медіа, вона стала знаменитою під назвою Britain’s loneliest sheep. Люди раділи за самотню вівцю, яка була врятована добрими фермерами.


У інтерв’ю фермери заявляють, що добробут вівці для них найважливіший. Адже вони навіть залучили додаткову охорону, щоб транспортувати вівцю до ферми, яка працює як контактний зоопарк, — Dalscone Farm Fun. Кого вони боялись? Активіст_ок, які виступали проти цього рішення і хотіли забрати її до притулку. Вони переживали, що вівця стане популярним експонатом для заробітку грошей, замість того щоб жити щасливим життям з іншими вівцями.


На жаль, ця шотландська ферма-зоопарк, має імідж такої, що піклується про тварин, бо є відкритою для відвідувач_ок, а тому підтримує ілюзію, що всі ферми є такими й до тварин там ставляться з турботою та ніколи не завдають їм страждань.


Фіоні відносно пощастило, але мільйонам інших овець — ні. Оскільки на вовну та шкіру овець є попит, до них ставляться лише як до машин для виробництва вовни. Стрижка є болісною та часто призводить до поранень. І врешті-решт утримання овець до старості є збитковим, тому їх відправляють на бійню.



ДЖОЗІ-МЕЙ

Більшість із нас, мабуть, згадує корів, коли думає про молочні продукти, але кози також використовуються для виробництва молока. Дітей-козенят, народжених на козиних фермах, продають на м’ясо, а дівчат експлуатують для молока, як і їхніх матерів.


Джозі-Мей могла б зазнати такої долі, але травма припинила кровообіг обох її передніх ніг. На жаль, їй невчасно надали допомогу і вона втратила праву ногу. Оскільки її «власник» не міг дозволити собі лікування, Джозі-Мей та її мати Віллоу були передані під опіку притулку Farm Sanctuary.


З протезною ногою Джозі-Мей із задоволенням пересувається, і всі у притулку радіють, що мама й донька можуть провести своє життя разом у безпеці та любові.



«РІФУДЖІО»: ІСТОРІЇ ВРЯТОВАНИХ ТВАРИН


«Ріфуджіо» — притулок для врятованих тварин, що на Київщині. Його заснував італієць та наш добрий друг Андреа Чістерніно, який став веганом вже в Україні. Він покинув свою роботу fashion-фотографом в Італії, щоб рятувати та піклуватися про тварин в нашій країні. В його притулку сьогодні налічується більше 500 тварин, серед яких — курки, кішки, свині, коні, вівці, собаки, корови, гуси, кози та качки. Всі ці звірі живуть в любові та турботі від Андреа та працівни_ць притулку.



КАПЛЯ І ФРІДА


Так звуть двох свинок, що були врятовані організацією «Кожна Тварина» у 2019 році із волинської ферми. Активіст_ки були шоковані тим, наскільки свинки були хворі та виснажені. Всього врятованих було три — але одна була настільки хвора, що померла через кілька днів.


Капля та Фріда швидко звикли до нового дому, хоча спочатку були доволі налякані. Пройшов час і свинки видужали, виросли, набрали необхідну вагу. Вони відпочивають завжди одна з одною, люблять сонячні та грязьові ванни, літній душ, смакують усі види овочів та фруктів.



КАБАЧОК


Кабанчика Кабачка привезли військові із Донбасу через кілька місяців після початку великої війни. Він, як і багато інших тварин, став заручником вторгнення країни-терориста. Кабачок був маленьким чорним поросям. Коли його випустили із фургона на траву у притулку, він почав весело бігати та обнюхувати землю. Всі були щасливі — і власник притулку Андреа, і працівни_ці, і військові.


Вони радісно споглядали, як сміливо кабачок знайомиться з іншими тваринками, курочками та гусями. У Кабачка є друг Гарі — він теж кабанчик. Час від часу чути як вони рохкають один до одного. Кожного вечора Кабачка випускають погуляти по всьому притулку серед гусей та качок. Кабачок обожнює всі види овочів, фруктів та травичку. Він із задоволенням їсть моркву, яблука та гарбуз.



МАРГО І МІКАЕЛА

(Мікаела — чорна, Марго — руда, притулок Ріфуджіо, Україна)


У 2016 році Андреа разом із робітни_цями Ріфуджіо забрали двох телят із бійні. Одну чорну — Мікаелу, та одну руду — Марго. Вони були ще зовсім маленькі та худі. Коли телята приїхали в притулок, то довго не хотіли виходити із фургона, оскільки були налякані й не розуміли, що відбувається.


Всі були стурбовані, чи добре їм буде у притулку. Але, на щастя, вони швидко звикли до нового місця і вже через кілька днів відпочивали на сонечку.


Марго і Мікаела дуже любили обійми та ласку. Зараз вони виросли й стали доволі самостійні та незалежні. Корови люблять Андреа, але до інших людей ставляться нейтрально. Корівки люблять свіжу травичку та шпинат, відпочивати разом на сонечку — вони як сестрички.


 

Доля виявилася милосерднішою до тварин в цих історіях порятунку, і їм вдалося уникнути реалій ферм, боєнь та смерті. Але ми завжди повинні пам’ятати, що мільярди інших все ще борються за життя та прагнуть волі, перебуваючи всередині стін і кліток. Вони кричать про допомогу, але ніхто їх не чує. Однак вони можуть уникнути такої участі. Переходь на веганство та припиняй фінансову підтримку тваринництва.


Читай також наш попередній матеріал про те, як фермер_ки відмовляються від жорстокості, усвідомивши наслідки своєї діяльності, та переходять на рослинництво.


Щоб дізнатись ще більше про важливість веганства та корисні ресурси для легкого переходу, проходь курс «Веган-експрес».

74 перегляди

Comments


Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page