top of page

ВІДМОВА ВІД ТЕСТУВАННЯ НА ТВАРИНАХ: ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО?


cruelty free

Jo-Anne McArthur / We Animals


Кожен новий косметичний продукт, лікарський засіб чи умовна Fanta, яка потрапляє на полиці магазинів, пройшли випробування перед тим, як потрапити в організм людини.На жаль, більшість продуктів тестується на тваринах, які генетично дуже схожі на нас, але використовуються в якості піддослідних через швидкий життєвий цикл. Це дозволяє відстежувати перебіг хвороб чи впливу різних чинників впродовж короткого строку. Проте, тестування на тваринах — це жахливі тортури та повільна смерть для мільйонів тварин.


У статті детально розглянемо проблему тестування косметики та побутової хімії на тваринах, розповімо про види тестувань, які використовуються і те, хто стає піддослідними. Розглянемо альтернативні методи тестування та країни, які вже відмовилися від тестування продуктів на тваринах, і обов’язково порадимо веган косметику, доступну в Україні.


Якщо ти зацікавлен_а у відмові від продуктів, що тестуються на тваринах, рекомендуємо пройти наш безплатний 7-денний курс «Веган-експрес». Він допоможе краще зрозуміти концепцію веганства та розкриє усі темні закутки експлуатації тварин.



ЧОТИРИЛАПИЙ ДРУГ ЯК ЖЕРТВА ПРОРИВУ ЦИВІЛІЗАЦІЇ

У 2021 році світ сколихнув короткометражний мультфільм «Кролик Ральф». Якщо ти ще не дивил_ася цю стрічку, радимо обов’язково зробити це, аби краще налаштуватись на читання. Тема тестування на тваринах є надзвичайно важливою, оскільки статистика справді жахлива. За даними Cruelty Free international за 2018 рік в ЄС було проведено 12,3 мільйона експериментів на тваринах. Піддослідними стали не лише щури та кролики, а й собаки (25 722 випадків, зазвичай на біглях), мавпи (11 194 випадки), коти, птахи та риби. Але це тільки дані для ЄС. Загалом, щороку лише на собаках в усьому світі проводять приблизно 207 724 тестів, а в Сполучених Штатах цифра взагалі перевищує 100 мільйонів піддослідних тварин.


Косметика, побутова хімія, ліки, тютюнові вироби, продукти харчування, медико-біологічні досліди у навчальних закладах — основні сфери, де використовуються тестування на тваринах. При цьому більшість процедур не є обов’язковими. За даними на 2021 рік, із загальної кількості дослідів, проведених у Великій Британії, тільки 10% були передбачені законом, а інші проводилися добровільно. Також існують досліди в навчальних закладах, які проводяться лише заради цікавості.


В топі найбільших країн, які проводять тестування на тваринах, входять: Китай, Японія, Сполучені Штати, Канада, Австралія, Південна Корея, Велика Британія, Бразилія, Німеччина і Франція (у порядку спадання використання тварин). Ці країни відповідають за більшість випадків тестування косметики та побутової хімії на тваринах. Проте, останнім часом зросла кількість організацій, які діють на засадах безтваринного тестування, що означає відмову від використання тварин як експериментальних об'єктів. Це вказує на те, що існує альтернатива, яка може забезпечити безпечність та якість косметики та побутової хімії.


Сайт Національної спільноти проти вівісекції повідомляє, що під час різноманітних маніпуляцій з тваринами щороку гине близько 150 мільйонів особин. Однак, це число може бути навіть вищим, оскільки не всі країни ведуть облік, а багато організацій можуть не звітувати про свою діяльність, а враховувати лише ссавців. Наразі неможливо встановити скільки насправді гине тварин ще до початку дослідів.



ТОРТУРИ ЗА ДВЕРИМА ЛАБОРАТОРІЙ

лабораторний щур

Проаналізувавши матеріали іноземних та вітчизняних джерел, ми виявили декілька видів дослідів на тваринах, які використовуються для тестування косметики та побутової хімії. Серед них — розтини, вживлення у тіла електронних приладів і тести. Останні розглянемо трохи детальніше.

Одним з таких тестів — це тест на подразнення шкіри та очей, відомий як тест Драйза. Піддослідній тварині втирають хімічні речовини на поголену шкіру або крапають їх в очі. Тварині не надають знеболювальні засоби та міцно затискають, щоб вона не пручалась.


Ще один тест полягає у примусовому годуванні пестицидами для визначення реакції травної системи. Такі тести можуть тривати протягом кількох тижнів чи місяців.


Інший тест «смертельна доза», відомий як LD50, передбачає ковтання твариною надмірної кількості хімічних речовин для визначення допустимої дози. Очевидно, що у піддослідної тварини просто немає шансів вижити.


Існує ще один тест на парфумерію та аерозолі, в якому тварин саджають у камери, що наповнюються парами токсичних речовин. Цей метод нагадує тортури, до яких вдавалися нацисти. Як наслідок цих тестів тварини можуть отримати обпалені легені та інші ушкодження слизових оболонок.

Для проведення тесту на подразнення з тварини можуть зняти ділянку шкіри й натерти місце тестованою речовиною. І знов-таки, це відбувається без знеболювальних засобів.


Самих же тварин, які потім стають об’єктом досліджень, можуть брати з притулків, виловлювати на вулицях чи розводити спеціально. Крім того, з метою досліджень можуть використовувати генетично модифікованих тварин, таких як гризуни з видозміненими генами, щоб імітувати та вивчати хвороби людей. Однак, доки науковці виведуть тварину із бажаними рисами, помре багато особин із «поламаними генами» на різних стадіях життя.


Результати тестувань на тваринах не завжди максимально точні, адже їхній організм може реагувати інакше на хімікати, ніж організм людини. Насправді деякі успішні дослідження на морських свинках чи щурах ще не гарантують безпеку людини. За даними Національної преси Великої Британії щодо клінічного впливу досліджень на тваринах, з 27 «проривних» відкриттів лише один був реалізований на людині.



ЧИ МОЖНА ОБІЙТИСЯ БЕЗ ТЕСТУВАННЯ НА ТВАРИНАХ?

Альтернатив таким застарілим методам наразі достатньо, і багато країн вже обирають їх. Приміром, Англія першою у світі заборонила тестування косметики на тваринах для перевірки її безпечності. Подібні перевірки заборонені також в країнах Європейського союзу, Австралії, Норвегії, Ізраїлі, Індії, Новій Зеландії та в Південній Кореї. У 2015 році законопроєкт щодо заборони тестування косметики на тваринах висунула Канада. Тепер косметику, виготовлену в країні, тестувати не можна, а привезену вже протестовану не можна продавати. Здається, що ця тема стає дедалі актуальнішою й український Кабінет міністрів прийняв постанову 20 січня 2021 року, якою заборонив тестування косметики на тваринах. Проте, варто зазначити, що тестування на тваринах залишається популярним методом для перевірки безпеки багатьох інших продуктів щоденного використання.


Зважаючи на те, що досліди на тваринах насправді подеколи позбавлені сенсу, жорстокі та досить затратні, бо за них теж треба платити, а тварин попередньо утримувати, людство має перейти до таких альтернативних методів перевірки хімічної продукції:

  • Випробування на клітинах, що є подібними людським (тести «in vitro», що відбуваються в пробірці). Крім того, науковці навчились виготовляти з цих клітин тривимірні моделі людських органів, що забезпечує медиків реалістичнішими результатами, зокрема якщо мова йде про ліки.

  • Дослідження на добровольцях. Цей спосіб можна використовувати не завжди, однак сучасні технології та знання про людське тіло зроблять досліди безпечнішими. Не треба намащувати кремом шкіру кролика чи крапати хімічну речовину в око, можна просто нанести трохи речовини людині, яка на це погодилась, і перевірити алергічні реакції.

  • Тестування на натуральних людських тканинах, які жертвують добровольці або лікарні. Актуально у дослідженні реакцій на складники косметики й побутової хімії.

  • Моделювання частин тіла й органів людини за допомогою комп'ютерних технологій. Це «штучне» серце, легені, нирки, шкіра, органи травлення та опорно-рухового апарату. Таким чином можна проводити й віртуальні експерименти, адже комп'ютер має певну базу даних, на основі якої він робить висновки з досліджень.


У моделюванні виділяють такі види:

1) Метод in silico (використовує математичні моделі та комп'ютерну симуляцію);

2) QSAR-моделювання (прогнозує вплив хімічних речовин на живі тканини);

3) SynDaver (використовує анатомічну модель живої тканини).



ПЕРЕХІД НА ПРОДУКЦІЮ CRUELTY FREE ЯК ШЛЯХ ДО ЗАБОРОНИ ТЕСТІВ НА ТВАРИНАХ

cruelty free косметика

Дивно усвідомлювати, що у сучасному світі, де наука та технології розвиваються в шаленому темпі, продовжує існувати практика тестування косметики та побутової хімії на тваринах. Якщо ти теж стурбован_а цією проблемою, то перехід на використання продукції «Cruelty Free» може стати перехідним етапом до заборони тестування на тваринах. Адже від нашого попиту залежить пропозиція.


Продукція Cruelty Free — це ті продукти, які не тестуються на тваринах. Обираючи такі продукти, ми можемо допомогти зменшити попит на тестування на тваринах та сприяти забороні цієї практики. Якщо ти хочеш знати, чи є продукт Cruelty Free, то зверни увагу на наявність логотипа із зображенням кролика. Такі логотипи використовуються на продукції, яка пройшла сертифікацію, яка підтверджує, що вона не тестувалась на тваринах. Усього таких маркувань три: Leaping Bunny, PETA (Beauty Without Bunnies) та Choose Cruelty Free. Однак не завжди у виробника є гроші на цей сертифікат, тож про відсутність тестування можна дізнатись з етикетки — в написі маленьким шрифтом.


Важливо: варто також перевіряти чи входить у товар продукти тваринного походження. Адже Cruelty Free не означає, що продукт повністю веганський.

Якщо тебе цікавить вітчизняний бренд, то можна написати на електронну скриньку бренду і запитати, чи є він Cruelty Free. Однак не сподівайся одразу отримати відповідь.


Щоб не перевіряти кожну етикетку продукту, можна просто обирати бренди, які спеціалізуються на Cruelty Free продукції. Якщо це засоби для догляду чи макіяжу, то веганська косметика в Україні представлена такими брендами як: LAMEL, Makeup Revolution, Catrice, українські Planta та Moon&Rune. Що ж стосується іншої хімічної продукції, контрацепції (веганські згадували у минулій статті) та цигарок (детальніше тут), то, на жаль, щось доведеться шукати та замовляти в інтернет-магазинах. Приміром, у Makeup Revolution та Catrice можна обрати якісний тональний крем, що не тестується на тваринах, консилер або помаду. А от у Planta завжди наявне веганське мило, шампуні, зубні пасти та інші корисні в господарстві засоби.


Ще один дуже простий метод перевірки продукції — інтернет-ресурси. Серед них: Leaping Bunny, Cruelty-Free International і PETA’S Beauty Without Bunnies.


Також ти можеш скористатись спеціальним телеграм-ботом «ТурБОТа», або пошукати список веганської косметики побутової хімії у ukrainian.vegan.mom та VEGAN IN SUPERMARKETS UKRAINE. Крім того, можна завантажити додаток Cruelty Free Shopping Guide, щоб легко визначитися з етичними брендами.


Варто розрізняти продукцію, що не тестували на тваринах, і vegan friendly засоби, адже ці поняття не є взаємозамінними. Перше не виключає інгредієнтів тваринного походження у засобі, а друге — власне випробування. Краще обирати продукцію з обома позначками, аби бути впевненими, що жодна тваринка не постраждає і не стане інгредієнтом твого засобу.


Аби дізнатися більше про етичні бренди та продукцію, яка не тестується на тваринах, реєструйся на наш безплатний 7-денний курс «Веган-експрес». Тут ти дізнаєшся про інші темні сторони експлуатації тварин у нашому повсякденному житті, а також отримаєш доступ до «Веган-гіду» — довідника веганської продукції, зокрема косметики й побутової хімії. Ставайте веганами та веганками заради тварин і приєднуйтеся до нашої спільноти.

442 перегляди

Comments


Хочеш дізнатися більше про веганство? Пройди безплатний 7-денний курс

bottom of page